Min Sidste Vilje

Ved at udfylde Min Sidste Vilje kan man hjælpe de nærmeste med at få en god afsked.

Min Sidste Vilje – Ønsker til min begravelse/bisættelse er en hjælp til at beskrive ønsker til ens begravelse eller bisættelse.

Ved at udfylde Min Sidste Vilje kan man hjælpe sine pårørende ved på forhånd at træffe nogle af de mange svære valg, der er nødvendige, når der skal planlægges en begravelse/bisættelse.

Jo mere man selv har bestemt og valgt på forhånd, jo mere hjælper man sine pårørende i den svære situation, de vil befinde sig i efter et dødsfald. De fleste pårørende ønsker at respektere og afholde en højtidelighed, som afdøde selv har ønsket det.

Hensigten med Min Sidste Vilje er at skabe en dialog om at tage stilling til de mange spørgsmål, der vil opstå i forbindelse med et dødsfald. Man behøver ikke tage stilling til alle punkter i formularen.

Hvem skal kende til ens ønsker for begravelse/bisættelse?

Har man udfyldt Min Sidste Vilje, er det en god ide at fortælle til de nærmeste, hvilke ønsker man har, og hvor formularen bliver opbevaret.

Min Sidste Vilje kan fx gemmes sammen med personlige papirer som dåbsattest, evt. vielsesattest m.v. Disse papirer skal benyttes, når de pårørende til sin tid skal til at arrangere begravelsen/bisættelsen.

Lægger man derfor Min Sidste Vilje sammen med de personlige papirer, er der stor sandsynlighed for, at dokumentet bliver fundet i rette tid.

Man kan også give en kopi af Min Sidste Vilje til de nærmeste.MSV_haand

Hvad kan man tage stilling til i Min Sidste Vilje?

I Min Sidste Vilje kan man bl.a. tage stilling til følgende spørgsmål:

• Begraves eller bisættes?
• Hvilken kiste?
• Hvilken urne?
• Hvilket tøj skal man have på?
• Hvordan skal kisten pyntes?
• Skal højtideligheden foregå i stilhed?
• Hvor skal højtideligheden afholdes?
• Skal der være en præst tilstede?
• Hvilke salmer eller sange skal synges?
• Skal der indrykkes en dødsannonce?
• Hvilken kirkegård og hvilken gravstedsform?
• Skal asken strøs over havet?
• Skal der afholdes mindesamvær?
• Hvad skal der ske med den digitale arv?

Ikke juridisk bindende

Min Sidste Vilje er ikke juridisk bindende på samme måde som et testamente.

De nærmeste pårørende kan kun opfylde afdødes ønsker, hvis de 1) ikke overstiger de økonomiske midler, der er til rådighed og 2) de er mulige at udføre på en etisk korrekt måde samt ikke bryder med gældende regler og love.

Vejledning til at tage stilling

At tage stilling til egne ønsker kræver en viden om, hvad der er muligt, og hvad de forskellige valg/fravalg betyder. Bagerst i Min Sidste Vilje er der en vejledning med uddybning af de enkelte punkter.

Og uanset alder kan ens ønsker ændre sig, hvorfor der kan være behov for løbende at opdatere de nedskrevne ønsker.

Download Min Sidste Vilje

 

 

Klik her for at downloade Min Sidste Vilje i farvet udgave (pdf).

Klik her for at downloade Min Sidste Vilje i farveneutral udgave (pdf). 
 
Det kræver en PDF-læser fra Adobe (Apples Preview program til Mac kan ikke benyttes). Man kan hente en gratis Adobe PDF-læser her.
  

Kan ændres løbende

Henter man formularen som PDF-fil, kan man udfylde den direkte på sin skærm og herefter gemme den med sine personlige indtastninger og oplysninger. Finder man senere ud af, at ønskerne har ændret sig, åbner man blot den gemte fil og tilføjer rettelserne.

Man kan også printe formularen og udfylde sin egen papirversion.

Få tilsendt et trykt eksemplar

Man kan gratis få tilsendt et trykt eksemplar af Min Sidste Vilje ved at kontakte Landsforeningen Liv&Død på tlf. 33 36 49 70 eller e-mail info@livogdoed.dk – eller udfylde bestillingsskemaet nederst på denne side.

Min Sidste Vilje på issue.com

På issue.com kan man læse og bladre i Min Sidste Vilje direkte på sin skærm:

Min Sidste Vilje på issue.com

Farveneutral Min Sidste Vilje på issue.com

 

Fem gode råd til udfyldelsen af Min Sidste Vilje

  • Når man gemmer Min Sidste Vilje som en PDF-fil, så giv den et navn, man kan huske, og gem filen et sted, hvor man selv eller sine nærmeste kan finde den igen, når der er behov.

  • Som en del af titlen på filen kan man fx skrive datoen for, hvornår man udfyldte dokumentet. Dette gør det lettere at finde den nyeste udgave, hvis man ved en fejl skulle have flere udgaver af dokumentet liggende.

  • Har man Min Sidste Vilje liggende elektronisk som en fil på computeren eller andet lagringsmedie (harddisk, USB-nøgle, Dropbox med videre), så skal man sørge for også at fortælle, hvor man gemmer sine brugernavne/kodeord.

  • Selvom man har udfyldt Min Sidste Vilje elektronisk, kan det være en fordel, at man som en ekstra sikkerhed laver et udprint af den færdigudfyldte formular. Man kan også lave ekstra kopier, som man kan dele med sine nærmeste.

  • Har man brug for mere viden, for at man kan tage stilling til de forskellige spørgsmål i Min Sidste Vilje, kan man tage en rundtur på Liv&Døds hjemmeside. Man kan også ringe eller skrive til Liv&Død.

 

Ansat hos Politiet eller Forsvaret
Hvis man er ansat hos Politiet eller Forsvaret, eksisterer der en speciel udgave af Min Sidste Vilje. Dem kan man læse om her.

Sagt af nogle dem, der allerede har udfyldt Min Sidste Vilje:

Mine forældre havde gjort klart for familien, hvad de ønskede. Det gjorde tingene meget nemmere, da de gik bort. Jeg forstår ikke helt, hvorfor man ikke vil forholde sig til døden. Personligt synes jeg, det er en befrielse. Før i tiden var jeg meget bange for døden. Da jeg besluttede at tage fat om emnet og skrev mine ønsker ned, fik jeg en utrolig indre ro. Nu behøver jeg ikke bruge mere tid på emnet og kan koncentrere mig om selve livet.Gitte, 49 år

Jeg vil gerne hjælpe min ægtefælle og/eller mine børn med de svære ting, når jeg ikke er mere. Står netop med alle problemerne i anledning af min fars død - og det ønsker jeg ikke andre skal prøve! Anonym

 

Bestil Min Sidste Vilje
Hvor længe går der, før du modtager Min Sidste Vilje?
Min Sidste Vilje udsendes som "Brevet" (tidligere kendt som B-brev), med mindre andet er aftalt. Der kan derfor gå min. 5 dage, før du modtager formularen.